Reinraid i bestemors fotspor, Karasjok

I tre generasjoner har vi hatt gleden av å ta gjester med på reinsledeturer på vidda. Vi er stolte av vår kultur, av reindriften og av landskapet vi lever i. Derfor er vi også glad for å få vise det fram til mennesker fra hele verden. Det er på vidda hjertene våre banker som hardest, og det tror vi også ditt hjerte vil kunne gjøre.

Culture

Vår ahkku (bestemor), Kirsten Berit Gaup, begynte for mange år siden å tilby tilreisende opplevelser som reinsledekjøring og besøk i reinflokken. Vi har derfor oppkalt bedriften vår etter bestemors virksomhet; KB-Siida, altså Kirsten Berits siida. Siida er det samiske ordet for et reinbeitedistrikt, og det betegner også retten noen har til å være eier i reindrifta. Fordi reindrift er en gammel livsstil, kjennes det også rett å videreføre noen av de virkelig gamle tradisjonene. Derfor inviterer vi deg med på et samisk reinraid.

På samisk betyr raid at flere kjørerein med hver sin slede går på rekke etterhverandre, og aller først går det en guide som leder an hele konvoien. Denne reinsledeturen starter fra furuskogen i Ravdujohka og går inn til det rike fiskevannet Nagirjavri. Her forsøker vi oss på isfiske av ørret og røye samtidig som vi koser oss i det frie, åpne landskapet. Vi tenner selvsagt et varmende bål, tar reinskinnene med oss fra sledene, koker kaffe, spiser lunch og hygger oss. Vi vil fortelle om vår hverdag, vår levemåte og hvordan tiden og kulturen har forandret seg i løpet av de siste generasjonene. Deretter er det tid for å pakke seg ned i sledene igjen og be kjørereinene vende snuten tilbake mot Karasjok. 

 

KB Siida

E-post: Anna Ravna Gaup: anna.ravna.gaup@gmail.com eller Anne Louise Næss Gaup: kbsiida@gmail.com

Telefon: Anna Ravna Gaup: 41 85 50 18 eller Anne Louise Næss Gaup: 93 29 90 83

Facebook: @KbSiida

Varighet: 4 timer (kan bli 3 timer ved dårlig vær)

Pris: 2 500 kr per pers. Be gjerne om et eget tilbud om dere er flere eller hvis dere er på familietur, så vi kan tilpasse opplegget på beste måte. 

Bekledning: på vinterstid i Finnmark så må man kle på seg lag på lag. Ullundertøy, mellomlag og gjerne dunjakker med vindtette jakker over. Med andre ord gode vinterklær. Husk, det er alltid beina som fryser først, så her gjelder det å ha på seg ordentlige vintersko og ullsokker

Liv Engholm
Mann med Reinsdyr.
Jan Helmer Olsen
Dame i samiske klær sittende ved reinsdyr.