Overnatting i lavvu på vidda, Karasjok

Se for deg en drøm der du og gjengen din farer over en vinterkledd vidde med rein og slede. Samene som styrer reinen bærer tunge skinnpesker, selv er dere pakket inn som et fornøyd barn i en trygg slede. Eventyrlandskapet farer forbi, og langt der framme - under en høy, blekrosa himmel - venter en lavvo med et rykende ildsted. Der finner dere ly, varme og trygghet for natten. Denne drømmen kan bli virkelighet i vinter!

Togetherness

Den eventyrlige reisen over vidda starter i den dype furuskogen utenfor Karasjok. Her står de godt trente og vakre kjørereinene klare med komfortable tresleder. Du vil tas godt vare på og pakkes trygt inn mellom reinskinn og puter. Så farer vi av gårde på en times tur mot nordvest til Nagirjavri (Det søvnige vannet), der landskapet åpner seg. Den storslåtte Finnmarksvidda vi nå kommer inn på vil vise seg fra sin frosne, hvite og kanskje mest spektakulære side. Når vi ankommer leirplassen og får strukket litt på beina, går vi inn i lavvuen og nyter et rykende varmt måltid av reinkjøtt. Deretter venter det tradisjonelle oppgavene man må gjøre for å leve godt i villmarka. Vi setter opp en ekstra lavvo og lærer bålkunstens regler. Deretter tar vi en tur på isen for å teste fiskelykken på ørret, abbor og røye. 

Når kvelden siger på  blir dere overlatt til dere selv, slik at dere får nyte den magiske stillheten som bare naturen kan gi. Lavvuen, eller gammen, blir innredet med samenes tradisjonelle madrass, nemlig bjørkeris med tørkede reinskinn over. En god sovepose gjør at dere holder varmen. Dersom dere foretrekker å ha en egen nattevakt som passer ildstedet gjennom natta, ordner vi det. Vil dere heller være alene, gir det ekstra spenning og mestringsfølelse.

Når dagen gryr er vi på plass igjen og serverer frokost. Så pakker vi sammen og starter ferden tilbake til sivilisasjonen.

Ønsker dere å bli lenger enn en natt? Da kan dere tilbringe en hel dag med fiske og turer på vidda og så avslutte eventyret med en herlig overnatting på Ravnastua, en fjellstue 30 km fra Karasjok, omtrent ved tregrensa. Herfra blir det scootertransport tilbake til bygda. 

 

KB-Siida

E-post: Anna Ravna Gaup: anna.ravna.gaup@gmail.com eller Anne Louise Næss Gaup: kbsiida@gmail.com

Telefon: Anna Ravna Gaup: 41 85 50 18 eller Anne Louise Næss Gaup: 93 29 90 83

Facebook: @KbSiida

Varighet: overnattingstur, én natt, men kan skreddersyes til flere overnattinger. 

Pris: kr 2 550,- per pers per døgn. 

Bekledning: Kulda i Karasjok er ikke til å spøke med, så her gjelder det å kle godt på seg. Ull er gull, og det helst i flere lag. Gode ytterklær, feks dunjakker med vindtette jakker over og forede vinterbukser. Husk, det er alltid beina som fryser først, så bruk varme vinterstøvler (helst et eller to nummer større enn du vanligvis bruker) med tykke ullsokker inni. Hvis dere kjøper et program me flere netter, vil dere få tilsendt en epost med liste over nødvendig utstyr dere selv tar med som f.eks ekstra skift med klær o.l.

Dame i samiske klær med reinsdyr.
Dame i samiske klær med reinsdyr og slede bakfra.