Vårflytting av reinflokken, Karasjok

I reindrifta omtaler man vårflyttinga som vårens vakreste eventyr og årets høydepunkt. Store og små er med, og snøen, de høye temperaturene og de lange lyse nettene gir en fantastisk ramme rundt arbeidet og fellesskapet på vidda. For dette er definitivt arbeid, ved siden av mye kos og høy trivsel. Reinen skal flyttes til sommerbeite. Alle skal med og alle må bidra for å lykkes med det. Det gjelder også de heldige gjestene som får delta i denne årlige magien.

Outdoors

Denne helt unike opplevelsen varer i 4 dager eller kanskje litt lenger om du skulle ønske det. Den handler om å gå inn i den gamle samiske nomadekulturen som fortsatt er spill levende i Finnmark. Hvert år flyttes enorme reinflokker fra sommerbeite til høstbeite til vinterbeite og tilbake til sommerbeite. Disse områdene ligger på helt ulike steder, og avstandene kan være enorme. I tidligere tider gikk man på beina eller på ski, i dag brukes først og fremst snøscootere til å flytte seg over lengre strekk.

Den som skal være med på dette, må være innstilt på å delta i arbeidet. Det kan handle om å gjete flokken eller enkeltdyr på dagen, flytte seg over betydelige strekk på nattestid, sette opp leirplasser og lavvoer med tilbehør underveis og å være med å tilberede tradisjonell mat. I April er det lyst nesten døgnet rundt, noe som gir gode fiskemuligheter på vannene som ligger langs flytteleien. Sprellfersk røye og ørret grilla på bål under en høy, blå himmel, smaker fortreffelig. Historiefortelling og formidling av samisk kultur er også en viktig del av denne reisen.


Som reindriftsutøvere følger vi reinsdyrenes naturlige tempo døgnet rundt. Det er særlig dette som gjør denne ferden så unik og spesiell. Været er kan være helt strålende, eller det kan ha utfordrende og uforutsigbare sider. Derfor må vi leve dag for dag, time for time, slik viddefolket alltid har gjort. Det innebærer å leve tidløst og i pakt med naturen. Det i seg selv er en opplevelse for livet for mange mennesker. 

Som en grande finale på reisen, når reinsdyrene  sitt mål idet de hoppende glade ankommer kysten og havet. Her vil de drikke saltvann og spise tang og tare, etterlengtet vitamintilskudd og styrkedrikk etter en lang vinter med reinlav inne på vidda. På turen vil dere også få lære om vår samiske verdde-tradisjon. Det er det livslange nytte- og vennskapsforholdet vi har med de lokale fastboende i den sjøsamiske bygda Jáhkkovuotna (Kokelv). Dette er en svært viktig del av samisk kultur og tradisjon, og denne verdien videreføres nå, slik man alltid har gjort det, til neste generasjon og neste deretter. 

Vårflyttinga handler om et levende yrke, men også om gleden over å holde eldgamle, stolte tradisjoner levende. Sånt er godt å være med på! 

 

Ravdol Reindeer Herding

E-post: Mail@ravdolreindeerherding.com

Telefon: +47 995 48 376

Web: www.ravdolreindeerherding.com

Facebook: @Ravdolreindeerherding

Tidspunkt: Mellom 1. april til 20 april 2020. Nøyaktige datoer for avreise og ankomst kan måtte justeres fordi man alltid setter hensyn til dyra først. 

Antall: Minimum 2 pers i gruppen. 

Pris: kr 25 000,- pr person for 4 døgn

Inkludert: Lån av samiske tradisjonsklær, måltider og drikke, snøscooter (både kjøre selv og sitte på), overnattinger i lavvo eller lignende. 

Passer for: Du må være i normalt god form, være vant til å være ute og ha egne turklær, forøvrig er det mulighet å leie. Du må tåle å snu deler av døgnet og du bør være genuint interessert i å lære om og delta i samisk kultur og tradisjon.

Oppmøte og gjennomføring: En gruppe deltar 4 dager av turen, med start i Nattvann utenfor Karasjok og avslutter på Skoganvarre camping. Den andre gruppa starter på Skoganvarre camping eller fra Igledas (etter avtale) og deltar de siste 4 dagene av turen, med avslutning i Tverrusselvdalen. Denne gruppa kan evt legge på to ekstra overnattinger og bli med helt ned til kysten. Begge grupper starter turen med informasjonsmøte og middag før avgang til reinflokken, evt overnatting før avgang om nødvendig.

Samisk mann lager mat inne i lavvo.
To samiske menn med snøscooter.
Reinsdyrflokk.