Det samiske måltid, Nordkynhalvøya

Har du kjent lukten av reinkjøtt som koker over et knitrende bål, vet du at den er uimotståelig. Men har du tenkt over at det er gjennom sansene våre vi best forstår de stedene og kulturene vi besøker? Det er derfor smaken av rein er så viktig for å oppleve Sàpmi.

Culture

Vi er reindriftsfamilien Utsi som bor på Nordkynhalvøya i den lyse årstiden og i Tana i vintermånedene. Vil du være gjest i vårt liv og tre inn i vår kulturarv, inviterer vi deg til  å tilberede og innta et tradisjonsrikt samisk måltid med vår familie. For oss er smaken av rein også smaken av natur og kultur og samhold. Velkommen inn i vår fortelling, velkommen til oss! 

Opplevelsen

I denne opplevelsen er dere gjester hjemme hos oss der vi bor i sommerhalvåret når reinen vår beiter ved kysten. Vi tar imot dere på tunet, på samisk selvsagt, for det er vårt hjertespråk. Sammen går vi i gang med forberedelsene i lávvuen. Vi viser og forklarer hvordan en samisk lávvu er innredet og inndelt, hvilke regler som gjelder og hvordan man tilbereder et tradi­s­jonelt måltid av lokale råvarer. Det er mye som skal gjøres, alt fra å hogge ved og fyre til å lage stekepinner til kjøttet. Samtidig skal vi kjenne på - og lære om - luktene, lydene og materialene som omgir oss. Måltidet ikke er kun et måltid, men en kulturell og flersanselig opplevelse. Det er naturen som er kjernen i den samiske kulturen, og særlig er reinen helt spesiell for oss. Vi bruker ikke bare kjøttet, men hele dyret, fra skinn til horn og bein og innmat. Du vil få se at matkulturen er tett sammenvevd med livstilen vår og med landet her nord som har gitt oss fantastiske råvarer til alle tider.

Både arbeidet og maten skal vi glede oss over sammen. Og underveis er det alltid tid for å stille spørsmål, for å nyte, lære og trives i godt lag. 

Davvi Siida AS

E-post: post@davvisiida.no

Telefon: +47 947 99 864

Web: www.davvisiida.no

Facebook: davvisiida

Instagram: @davvi_siida

Tripadvisor: Davvi Siida

Oppmøte: Finngammvannet - Kjøllefjord - Nordkynhalvøya. Hit kan du komme med Hurtigruten, med  egen bil, eller ta fly

Varighet: 3 timer

Tid: På forespørsel 16.6 - 31.8 kl. 20.00 - 23.00

Pris: Kr. 1 150,- inkl. 3-retter. Alkoholholdig drikke ikke inkludert

Antall: Minimum 4 personer

Bekledning: Uteklær

Nivå: Enkel, ingen anstrengelse

Passer for:  Alle

Reinsdyr i solnedgang.
Christian Roth Børresen
Mennesker rundt bålet inne i lavvo.
Kjøtt som grilles på bålet

Relaterte artikler